iskolakezdés_1.jpg

Iskolás lesz a gyermekem!

A beiskolázás változtat a gyermek éntudatán, énképén, napirendjén. Nemcsak az ő, hanem a család életét is gyökeresen megváltoztatja.

 

Tizenegy jó tanács az iskolakezdéshez:

1. Igaz, hogy iskolás lett gyermeked, de még kisgyermek. Az ő igazi közege még a mozgás, a játék, a mese. Minden este mesélj neki! Vannak gyerekek, akik egy ideig ismét igénylik a testi közelséget. Többször öleld át, érintsd meg!

2. Ha gyereked egész nap az iskolában van, ne erőltesd az otthoni tanulást! Játékosan meséltesd el a napját, így azt is láthatod, mennyire értette meg a tananyagot!

3. Mutasd meg, hogyan kell a táskájába becsomagolnia, hogy ne maradjon semmi sem otthon!

4. Biztosítsd számára otthon a nyugodt légkört, a megfelelő mennyiségű éjszakai alvást!

Gyermeked a sok új élménytől, az új követelményektől már a tanítás első heteiben nagyon elfárad.

Ez lehet az oka, hogy reggel nehezebben ébred, este pedig alig tud elaludni, éjszaka többször felriad, kicsit szétszórttá válik.

Tudnod kell, hogy a hat-, hétéveseknek naponta kilenc-tíz órát kell aludni ahhoz, hogy másnap nyugodtan, kiegyensúlyozottan tudja elvégezni a munkáját.

Egy kisiskolások körében végzett felmérés szerint az alváshiány is okozhatja gyerekünk teljesítményének, tartós és szándékos figyelemének romlását. Nem lusta, nem téged akar bosszantani, csak fáradt. Segíts neki!

Szerencsés dolog iskolakezdés előtt, augusztus második felétől fokozatosan bevezetni az esti lefekvés és a reggeli felkelés idejét.

5. Fontos, hogy reggel időben keljen fel, reggelizzen. Ha odahaza nem tud enni, beszéljük meg a tanító nénivel, hogy az első óra előtt ezt bepótolhassa.

6. Innivalót mindig csomagolj! A szomjas gyerek feje hamar megfájdul, nem tud figyelni, dolgozni.

7. Légy türelmes! Nem azonos a gyerekek fejlődési üteme. /felülés, mászás, járás, beszéd/, így van ez a tanulással is.

8. Ha nehezebben tanul meg olvasni, írni, az nem azt jelenti, hogy diszlexiás, diszgráfiás. A tanulás folyamatában minden gyerek követhet el ilyen jellegű hibákat. /pl. felcserél betűket, visszafelé olvas/

Majd csak az olvasástanulás, írástanulás végén-, a második osztály második felében-, ha a gyakorlással sem javul az olvasás, írás-, érdemes szakember véleményét kérni. De nagyon óvatosan bánjuk ezekkel a szavakkal! Ne bélyegezzük meg idő előtt!

9. Ha megteheted, kezdetben légy napi kapcsolatban gyermeked tanítóival! Ha valami olyan dolog történt gyermeked iskolán kívüli életében, ami szomorúvá teszi, vagy bármilyen problémád van, mondd el a tanító néninek!

10. Maradj szülő, ne változz át tanító nénivé! Otthon dicsérd, bátorítsd! Ne radírozzátok ki századszor is a fecskefarkat! Attól nem lesz szebb, de a füzet lapja lehet, hogy kilyukad. Rajzoljátok inkább nagyban: kézzel a levegőben, zsírkrétával az újságpapírra.

11. Bízz a gyermekedben, a tanítóban és önmagadban! Vigyázz, hogy e hármas egységben maradjon, mert csak így lesz gyermeked sikeres a tanulásban!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr406579921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.21. 12:37:31

Még egy tanács: próbálj olyan iskolát keresni, ahol megfelelő színvonalú az oktatás és a gyermeked érdeklődésének megfelelő szakkörök, foglalkozások vannak. Ne ess abba a hibába, hogy már 6-7 évesen iskolán kívül viszed különórákra.

Sunny Days 2014.08.21. 13:17:15

"A beiskolázás változtat a gyermek éntudatán, énképén, napirendjén."
Köszi, Index, ezt mindig is sejtettem, de jól jött a megerősítés!
Feltaláltátok a csőben a lyukat!

Reggie 2014.08.21. 14:47:37

A cimet modositani kene: "Tizenegy evidencia retardalt szuloknek".
süti beállítások módosítása