Már korábban is többször írtam, a legtöbb, amit adhatsz gyermekednek, a figyelmed, a szereteted, az időd.

csalad.jpg

 

Egy gyermek mindig nagy odafigyelést, törődést igényel.

Hányszor hallottam, azért nem érek rá, mert érte dolgozom, hogy neki mindene meglegyen. Gondold meg, mi a fontosabb! Ebben segíthet a következő idézet.

"– Isten veled – mondta a róka.
– Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.
– Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."
                                                                     -Antoine de Saint - Exupery: A kis herceg-

Neked sem szabad elfelejtened, igen, felelős vagy a gyermekedért.

Tudom, most azt mondod, hogy figyelsz rá, szereted, de kevés az időd.

Tudom azt is, ma Magyarországon nagyon kevés a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma. Pedig társadalmilag is hasznos lenne, ha a kisgyermekes anyáknak és a pályájuk végén lévő már nagymamáknak lehetőségük lenne választani részmunkaidős állást. Lehet kedves Olvasóm, hogy te is napi nyolc óránál is többet dolgozol.

Otthon is még mindig az anyákra hárul a nagyobb teher. Munkahely, háztartás, gyerekek, esetleg a férj munkahelyi problémáit is végig kell hallgatnia. Az időhiány, a stressz az oka gyakran az otthoni nézeteltéréseknek is.

Ez nemcsak jelenleg okoz problémát, hanem hosszú távon is. A stressz kezelésének módjai mintául szolgálnak gyermekeidnek. Ezért nagyon fontos tudatosan figyelned arra, hogy a problémákat hogyan oldod meg.

Nehéz, de nem lehetetlen feladat megteremteni, a nyugalmas, biztonságos, békés fészket, ahova jó hazamenni, ahol mindenkire jut idő, figyelem.

Lehet, hogy a lakás néha fut, de még egyszer csak arra kérlek: Gondold meg, mi a fontosabb!

Mire van szüksége gyermekednek?

A szüleire, az együtt töltött idő alatt szülei osztatlan figyelmére. A gyermekek életében a szüleik a legfontosabbak, a szülők életében pedig a gyermekeik.

Jó, ha gyermekeddel annyi időt tudsz tölteni, amennyire neki szüksége van. Ideális esetben a gyermekednek arra is szüksége van, hogy szüleikkel, külön-külön, kettesben tudjanak időt eltölteni.

Talán jobban tudod osztatlan figyelmedről biztosítani gyermekedet, ha elmentek otthonról. Segíthetnek és élvezetesek lehetnek a közös séták, de elviheted gyermekedet moziba, színházba, étterembe vagy egy parkba.

Használd ezt az időt arra, hogy gyermekedre összpontosítasz. Ne a problémákról, hanem magáról a gyermekről beszélgessetek.

Mondd el neki, hogy ez a ti együtt töltött „különleges” időtök! Mutasd ki felé, hogy ez fontos a számodra!

A közösen eltöltött idő segít nektek abban, hogy közeli kapcsolat alakuljon ki közöttetek. Ha gyermeked tudja, hogy érdekel téged, hogy mi van vele, megtanulja, hogy bízhat benned, s bármilyen problémájával téged fog megkeresni.

Ne feledd, milyen szerencsés vagy, hogy szülő lehetsz, még akkor is, ha időnként komoly logisztikai feladat egy-egy nap megszervezése.

Ha idősebb emberekkel beszélgetsz, gyakran hallhatod, mennyire bánják, hogy nem töltöttek elég időt gyermekeikkel, amikor lehetőségük volt rá.

Neked sikerül a család minden tagjával annyi időt töltened, amennyire szükségük van?

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr377243923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása