Már mindannyian megterveztük a nyarat. Tudjuk, mikor megy gyermekünk táborba, mikor lesz a nagyszülőknél, keresztszülőknél, mikor fogadunk mi vendégeket, mikor tanulunk és mikor lesz velünk gyermekünk. Hova menjünk, hogy élmény maradjon gyerekünknek is a velünk töltött idő? Ha tehetitek, töltsétek az időt a víz közelében!

Ebben a kánikulában a víznél mi is lehetne jobb?

Miért jó a vízben, vízparton ?

Nemcsak azért, mert úszni nagyon jó és egészséges. Tudtad, hogy a fejlesztés egyik legjobb közege a víz? Remekül fejleszti a térérzékelést, a két agyfélteke közti kapcsolatot, így az iskolában is jobban teljesít majd.

 

uszas.jpg

 

Élvezzük a nyarat! De tanítsunk meg néhány szabályt gyermekünknek! Ne tiltással, félelemkeltéssel, hanem példamutatással, beszélgetéssel hívjuk fel a figyelmét a biztonságos strandolásra.

Az első és legfontosabb, hogy fürdeni csak kijelölt helyen szabad.

A vízbe ugrálás veszélyes. Soha sem tudhatjuk, mit rejt a víz mélye, mi van a víz felszíne alatt.  Balszerencsés ugrás végzetes is lehet.

Nem tanácsos felhevült testtel hideg vízbe ugrani. Vizezzük be a csuklónkat, arcunkat, mellkasunkat! De még jobb, ha fürdés előtt és után is lezuhanyozunk. Ha mi így teszünk, gyermekünknek akkor is természetes lesz, hogy így tegyen, ha már nem velünk jár strandolni.

Példamutatással tanítsuk meg a WC használatára! Számtalanszor és szomorúan láttam, hogy fiatal szülők kényelemből vagy lustaságból a fa tövébe vitték pisilni a kisfiukat, kislányukat. Te szeretnéd ilyen helyre leteríteni a plédedet, napozó ágyadat? Miért gondolod, hogy más szeretné?

Figyeljétek közösen a viharjelzést! A Balatonon hirtelen, egyik percről a másikra képes kitörni a vihar. Nagyobbacska gyerekeknek akár fel is olvashatjuk vagy el is olvastathatjuk velük Fekete István: Tüskevár című regényének azt a részét, ami a vihar kitörését írja le.

Remek időtöltés a víz partján a homokvár építése. Ilyenkor egyáltalán nem érzik a gyerekek, hogy szomjasak. Figyeljünk rájuk, pótoljuk a folyadékot, itassunk velük vizet!

 

varepites.jpg

 

Én is napimádó vagyok. De bőrgyógyászoktól hallottam, hogy az elmúlt nem egészen tíz év alatt megkétszereződött a bőrdaganatok száma. Gyakran halljuk, hogy a bőr nem felejt, és a gyermekkori leégés is oka lehet a felnőttkori bőrráknak. A felelősségünk óriási. Viseljünk kalapot, napszemüveget mi is és a ránk bízott gyerekek is, használjunk fényvédő krémet! Fontos, hogy délidőben kerüljük a napot! Húzódjunk árnyékba! Különösen veszélyes, ha a napon elalszunk.

A vízben még a jól úszó gyerekünket se hagyjuk felügyelet nélkül. A vízparton is fél szemmel kövessük a mozgását. A szívem szakad meg, mikor azt hallom a hangos bemondóban, hogy X Y kisfiú/kislány keresi a szüleit. Mit élhet át abban a pár percben, amíg ismét a szülei karjai közt érezheti magát?

A vízibicikli és a csúszda helyes használatára is meg kell tanítanunk gyermekeinket.

 

A folyóvizek, bányatavak még nagyobb odafigyelést igényelnek. Az áramlatok, örvények még a jól úszókat is képesek elsodorni. A bányatavak pedig kiszámíthatatlanok, hirtelen, gyorsan mélyülnek.

Többen kérdezték tőlem, hány éves kortól lehet egyedül elengedni strandolni egy gyermeket? Ez nagyon sok mindentől függ. Nagyon fontos, hogy mennyire megbízható gyermekünk és a barátai. Kislányom tizenhárom éves korában ment el először a barátnőivel felnőtt kíséret nélkül. Ez korai vagy késői időpont? Most sem tudom, pedig azóta sok év telt el, de szerencsére mindig épségben ért haza.

Te mikor strandoltál először felnőtt felügyelete nélkül, és mikor engedted egyedül a gyermekedet a barátaival?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr777603100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása