Nyaralás gyerekkel belföldön vagy külföldön? Örök dilemma. Kikapcsolódás vagy rémálom gyerekekkel nyaralni? Nektek mi a tapasztalatotok?

 

Írjátok meg! Bátorítsátok egymást! Segítsetek egymásnak!

 

 utazas.jpg

Mindannyian találkozunk néhány hónapos kicsi babákkal idehaza és külföldön is, akiket a szülei magukkal visznek a nyaralásukra. Bizonyára mindenkinek van az ismerősei között olyan, aki el sem tudná képzelni, hogy a pici baba napirendjét egy utazással megváltoztassa.

Nézzük először azt a kérdést, hogy gyerekkel vagy gyerek nélkül nyaraljunk? Gyerek nélkül nyaralni kényelmesebb, pihentetőbb. Gyerekkel fárasztó a nyaralás és az utazás is, legyen aprócska vagy nagyobbacska. De hát a gyereknevelés sem könnyű. El kell döntenünk, mi a cél.

Vallom, hogy a nyaralás lényege a közös élmény, ez a kovásza a családi összetartozásnak.

Az élmény befogadására már a kicsik is képesek. Ha biztonságban érzik magukat, ha a szülők is nyugodtak, akkor mindenki számára élmény lesz a nyaralás.

Több olyan kisgyereket is tanítottam, akiknek a szülei végigdolgozták a nyarat és szeptember közepén mentek el pihenni. Gyermeküket a nagyszülőkre akarták bízni, akikkel egyébként is egész nyáron együtt voltak, míg a szülők dolgoztak.

Majdnem mindig sikerült meggyőzni a szülőket, hogy azalatt a pár nap alatt nem marad le a tanulásban, de a közös kikapcsolódás fontos szülőnek, gyereknek egyaránt, vigyék magukkal a gyerekeiket is.

A leírtakból is látszik, hogy mi mindig gyerekkel nyaraltunk. Sosem éreztem, hogy fárasztóbb, mintha kettesben lennénk. Azt viszont nagyon sajnáltam volna, ha nem együtt éljük meg azokat az élményeket, amiket együtt átéltünk. Még a rengeteg szúnyogra is jó visszaemlékezni a Tisza partján vagy  Budapestre, ahol a napot mindig a Planetáriumban kezdtük, mert akkor épp a csillagok érdekelték vagy a viharos tengeri fürdőzésre.

 

A lényeg, hogy együtt voltunk.

 

urepulo.jpg

 

Belföld vagy külföld?

Van, aki bátran utazik a világban apró gyermekével, van, aki csak bizonyos kor után viszi külföldre. Én az utóbbiak táborába tartozom. Az is igaz, az egy egészen más korszak volt, mint a mostani.

Mindegy, hogy belföld vagy külföld, mindkét esetben meg kell terveznünk az utat, mindenképpen gyerekbarát szállást keressünk. Minél kisebb egy gyerek, annál jobban kell biztosítani a megszokott körülményeket. Hidd el, mindenre nem tudsz felkészülni! De ne feledd, nyaraltok! Érezzétek jól magatokat! Minden problémát meg lehet oldani.

A nyaralást legjobb, ha egy kalandnak fogjuk fel. Olyan dolgok történnek, amik otthon biztosan nem történnének meg velünk.

Ha belföldi úti célt választunk, akkor megismerkedhetünk hazánk más tájegységeivel, felfedezhetjük szépségét.

Külföldön bepillanthatunk más kultúrákba, szokásokba, megszólalhatnak gyerekeink is idegen nyelven, ez hatalmas kihívás. Szülőként is hatalmas élmény, figyelni gyerekünket egy teljesen idegen környezetben miként viselkedik.

Hiányozna az életemből, ha nem láthattam volna azt a büszke kislányt, aki Velencében pizzát rendel, együtt énekel, táncol az utca zenészekkel vagy, ahogy megbabonázva, tágra nyílt szemekkel áll a Szent Péter Bazilikában.

A nyaralás is a tanulás egy formája. Mindegy, hogy hova utazunk, a látottakról, tapasztalatokról beszélgessünk. Idegen környezetben soha ne hagyjuk magára! Éreznie kell, hogy a saját családja mennyire jó és biztonságot nyújtó környezet.

Bárhol is nyaralunk, nevessünk sokat, legyünk vidámak!

Ezek az élmények a legjobb útravalók gyermekeinknek.

 

Bizonyára, aki külföldre utazik, kellő körültekintéssel készül az útra. Néhány hasznos oldal.

 

Tanácsok mediterrán utazáshoz 

 

Utazás kiskorú gyermekekkel

 

Medúzák: szép, de veszélyes állatok

Testük legtöbbször harang alakú, arról lógnak le a különböző hosszúságú csápok, melyeken a csalánsejtek sorakoznak, ezekkel ejtik el zsákmányukat, melyek apró halak és más élőlények. A csalánsejtek egy szigonyszerű képletet és mérget tartalmaznak, ha egy élőlény hozzáér a csalánsejt érzékelő szőréhez, akkor a szigony kivágódik és mérget juttat az áldozat testébe. A bajt növeli, hogy az áldozat szabadulása közben kapálódzva, csak jobban magára tekeri a medúza csápjait, így több csalánsejt lép működésbe egyszerre.

 

 

Embernél szerencsés esetben legtöbbször „csak” némi fájdalommal, esetleg múló bénulással jár, de vannak olyan medúzafajok, melyek életveszélyesek még az embere is. Az iszonyatos fájdalom mellett szövetroncsoló és idegbénító hatású lehet a méreg. A szúrás helyén hólyagok, duzzanatok képződnek, előfordul izomgörcs és hányás is. A reakció olyan heves is lehet, hogy légzésbénulást, kómát és fulladásos halált is okozhat. A legismertebb veszélyes faj a kockamedúza, szúrása azonnali segítséget követel, különben végzetes. A sérült testrészről le kell dörzsölni a bőrbe fúródott apró szigonyokat, (mert folyamatosan méreg kerül az áldozatba, amíg azok benne vannak) és ecettel vagy más enyhén savas folyadékkal locsolni kell (lassítja a méreg hatását), amíg az orvos oda nem ér. Más medúzáknál az ecetes borogatás elég, amíg orvoshoz kerül az áldozat.

 

 

A medúza nem támad emberre, a szerencsétlen találkozás leginkább a meleg tengerekbe lebegő medúzákba véletlenül való beleúszás során történik, némely esetben az óvatlanok megfogják, de ez ritkább.

 

 

Tüskés rája

Ezek a furcsa tengeri állatok igen veszélyesek tudnak lenni, ugyanis farkuk végén egy vagy több fűrészes tövist hordanak, nyugalmi helyzetben ellapulva, de ha veszélyben érzik magukat, akkor felmeresztik és a vélt vagy valós támadóba döfik, mivel mérget tartalmaz, így könnyen végzetes lehet (Steve Irwin, krokodilvadász végzetét is egy rája okozta, egy balul sikerült találkozás során, a rája mellkason szúrta, ami azonnali halált eredményezett). Az állat egyébként békés természetű, a baj akkor van, ha valaki véletlenül rálép a homokban pihenő rájára.

 

 

A rája szúrásnak tünetei: éles fájdalom, vérzés, hányás, hidegrázás és bénulás lehetnek. Némely szerencsétlen esetben halált is okozhat, főleg ha nem részesül szakszerű ellátásban a sérült. Szúrás esetén azonnali orvosi segítségre van szükség, ha az időbe teli, akkor minél hamarabb el kell távolítani a bőrbe maradt tüskéket, lemosni a sérült részt és valamennyire kivéreztetni a sebet.

 

 

A nyári élményeiteket osszátok meg velünk! 

 

 

Tanácsaitokat is szívesen olvasnánk ezen az oldalon is! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr117606522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása