Bars Sári: Bizonyítvány

"Bizonyítvány, bizonyítvány,

de sok mindent bizonyítsz rám,

Amit el is felejtenék,

ha nem írtak volna beléd."

20111121214115_Bizonyitvanyosztas1961.jpg

Nemsokára elérkezik a tanév utolsó napja, az elmúlt tanév értékelését tartalmazó bizonyítványok kiosztása.

Ki örömmel, ki csodavárással tekint erre a napra.

Emlékezzünk csak Tutajosra és Bütyökre! Nekik szerencsésen alakult a guberálás, és még a nap is szebben ragyogott.

De mi van akkor, ha épp csak sikeresnek mondhatjuk a tanévet? Évet nem kell ugyan ismételni, pótvizsgára sem kell menni, hisz alsó tagozaton nagyon, nagyon ritka a buktatás. De azt látjuk, tudjuk, hogy ez az eredmény bizony gyengécske, épp, hogy tanulmányait magasabb évfolyamon folytathatja.

Ilyenkor mit csináljunk mi, szülők? Kihez fordulhatunk? Büntessük egész nyáron?

Ettől tudni fogja a tananyagot?

Hogyan kell ezt szülőként kezelni?

Te ismered a legjobban a saját gyerekedet! Te tudod, mi a jó számára. Valóban ismered?

Szívesen jár iskolába? Szeret olvasni, sportolni? Tanulási, magatartási problémái vannak? Melyik a kedvenc tantárgya? Melyik tantárggyal van a legnagyobb gondja? Van barátja az osztályban?

Ne feledjük! Gyermekünknek is fel kell dolgoznia a gyenge eredményt.

 szeretet.jpg

A mindenki által ismert gyermekpszichológus szerint tilos nyáron tanulni!

A nyár a feldolgozás, a felejtés időszaka. Ilyenkor nő, nyúlik, fejlődik a gyermek teste, igényli a sok mozgást.

Nyáron is rengeteg dolgot tanul egy gyerek: kerékpározik, úszik, barkácsol, nyári táborban önállósodik. És ott van az olvasás! Ennél szórakoztatóbb tanulás nem létezik.Nem szabad kötelező olvasmányt olvastatni! Ilyen nincs is, de erről már írtam. Arról olvasson, ami érdekli.

Olvassátok el, mit ír erről Vekerdy Tamás!

Kell-e a nyári szünetben tanulni?

http://www.kiskegyed.hu/aktualis/kozugy/vekerdy-nyar-tanulas-interju-122923

Barátnőm másodikos kislánya a minap azzal ment haza, hogy a nyáron minden nap kell matekozni meg nyelvtanozni. A barátnőm feldúltan hívott fel, arról szó sem lehet, Vekerdy Tamás is megmondta, tilos nyáron a tanulás.

Így igaz. Engedjük, hadd élvezze a nyár örömeit! Pihenjen, játsszon, futkározzon, aludjon. Aludjon, amennyit akar, de ne folyjanak szét a napjai, legyen benne valamiféle rend.

Még szívesebben játszik, mint olvas, gyakran elkalandozik a figyelme? Még lassú, kedvetlen, és Te is el vagy keseredve? Nem úgy sikerült ez az év, ahogy szeretted volna?

Semmi baj! Lehet, hogy szükség van egy kis segítségre, a figyelem összpontosításra. Átmeneti tanulási zavar később is jelentkezhet, gyermeked bármikor megakadhat, elveszítheti a fonalat.

Ne veszekedj vele, ez csak olaj a tűzre! Inkább kérj segítséget! Hogyan segíthetsz? Attól függ, hogy mi a probléma.

Alsó tagozaton - 6 - 11 éves korban -, rengeteg új ismerettel kell megküzdenie a gyermekeknek. Ezért nem csak a tanulási nehézséggel küzdők számára hasznos a képességfejlesztés.

A tanulás akkor lehet eredményes, ha a gyermek tudása, képességei és környezeti feltételei egyaránt optimálisak.

A legtöbb gyerek képességei kifejezetten jók, azonban valami mégsem működik. Ha a gyermek képességei és tudása között nincs meg az összhang: ők azok, akik alulteljesítenek.

Az ő számukra megoldás a tanulásmódszertan.

A tréning személyre szabott, sok gyakorlati feladattal, a gyermek igényeihez mérten 14-15 alkalom. A helyzetfelmérés dönti el, hogy melyik területet kell erősíteni. Lehet ez a figyelem, kitartás, monotóniatűrés, koncentráció, képzelet, emlékezet, szövegértés, lényegkiemelés, szókincsbővítés, szóbeli,- írásbeli kifejezőképesség fejlesztése,  időbeosztás, önismeret, önbizalom, reális énkép kialakítása, tanulási technikák tanítása, tanulása. A fejlesztést lehet egyénileg, párban, csoportosan végezni. A csoport maximum 4 főt jelent.

Ha úgy ítéled meg, gyermeked ismereti hiányosak a tananyaggal kapcsolatban, akkor az ő számára hagyományos jellegű korrepetálásra van szükség. Változó, kinek mennyi idő kell a pótláshoz.

A legtöbb gyereknél matematikából, hangos olvasásból, szövegértésből, helyesírásból kell a tantárgyi hiányosságokat pótolni.

 tanulás2.jpg

Te mit gondolsz a nyári tanulásról?

Szerinted gyermekednek hagyományos korrepetálásra vagy tanulási technikák tanulására lenne szüksége?

Beíratnád gyermekedet tanulás módszertani tréningre, ha lenne a lakóhelyeden? A tanulási technikák tanulását egyénileg, párban vagy csoportosan tartanád jobbnak saját gyermeked számára?

Itt tényleg nem csak egy jó válasz létezik!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr286284298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása