Gyermeked a nyáron pótvizsgázni fog? Ez komoly stresszforrást jelent az egész családnak. Nézzük meg, mi az első lépés, mit tehetünk, hogy képesek legyünk feldolgozni a bukást, hogy a  szülő-gyermek viszony ne sérüljön túlságosan!

Gyermeked pótvizsgázni fog a nyáron? Mi a teendő ilyenkor?

Először is érzelmileg kell feldolgozni a bukást szülőnek és gyermeknek egyaránt.

A legtöbb szülő ilyenkor dühös, veszekszik, különböző büntetéseket helyez kilátásba, eltiltja gyermekét attól, amit szeret, naponta felemlegeti a történteket. Ezzel csak elmérgesítjük a helyzetet. Szülőként úgy érzed, kudarcot vallottál, szégyenkezel, mit mondanak mások, önmagadat hibáztatod. Úgy érzed, te mindent megtettél, és pont a te gyereked ilyen hálátlan. Ez is érthető -  egy kicsit.

Hidd el, gyermekedet is bántja a kudarc! Az énképének sem tesz jót, hogy nem volt képes a minimum követelményeket sem teljesíteni, de az is lehet, hogy másokat hibáztat a bukásért, téged, a pedagógust, a körülményeket.

Miután kiadtad az első dühödet, a legfontosabb, hogy megnyugodj! Mielőtt bármit teszel vagy mondasz, higgadj le!

Fontos, hogy a fiad vagy a lányod érezze, hogy őt akkor is szereted, ha most elbukott. Persze, nem lehet  úgy tenni, mintha mi sem történt volna, de a megoldásra kell figyelni. Éreznie kell, hogy segíteni fogsz neki a probléma megoldásában. Igaz, hogy átrendezi a család nyári időbeosztását, kiadásait, de azért nem kell túldramatizálni a helyzetet.

Hogy a pótvizsgán ne bukjon meg, az első lépés, szülőnek is, gyereknek is, lelkileg feldolgozni a történteket. A kettőtök viszonyát ne mérgezze meg a sikertelen iskolai bizonyítvány! Az önbizalmának, az énképének csak jót tesz, ha bízol benne. A kapcsolatotoknak még hasznára is válhat, magasabb szintre léphettek, ha érzi a szeretetedet. Javulni fog a viszonyotok, ha nem veszekedésre, hanem a megoldásra helyezed a hangsúlyt.

Persze azt meg kell értenie, hogy a probléma az övé, te nem tudod megoldani helyette, csak segíteni tudsz. De éreznie kell, hogy így is elfogadod.

Gondolj arra a pillanatra, amikor először tartottad a kezedben a kislányodat, kisfiadat! Feltétel nélkül elfogadtad olyannak, amilyen. Most még nagyobb szüksége van arra, hogy elfogadd, szeresd. Ugye, képes vagy rá?
  születés.jpg

 A Nők Lapja Cafén is olvashatsz erről.

 http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140408/bukas-oktatas-megbukott/

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr986394553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása