Gyermeked pótvizsgázni fog a nyáron? Mit tehetsz, mint szülő?

Gyermeked pótvizsgája átrendezte a nyári időbeosztást, költségvetést. Ezt már elfogadták a családtagok, megkerestétek az okokat. Mi a következő lépés?

Közösen megtervezni a felkészülést, ami attól függ, hogy mi az ok. Ha iskolaéretlenség, tanulási nehézség miatt bukott meg, mindenképpen szakember segítségét kell kérnünk. Először is beszélnünk kell azzal a tanárral/tanárnővel, aki gyermekünket megbuktatta. Legyen ott a megbeszélésen gyermekünk is, bármilyen kicsi is. Beszéljük meg a bukás előzményeit, mi a pedagógus javaslata, mely anyagrészekre fordítsunk nagyobb hangsúlyt. Kérdezzük meg, hogyan zajlik a pótvizsga, írásban, szóban, mennyi ideig fog tartani, mikor mondják meg az eredményt.

Ha esetleg nem sikerül, melyik osztályba kerül gyermekünk. Közben azt is megfigyelhetjük, milyen a viszonya gyermekünknek a tanárral. Fél tőle vagy így is elfogadja, hisz tudja, hogy kénytelen volt elégtelenre minősíteni az éves teljesítményét, hisz nem volt hajlandó tanulni, a felkínált lehetőségekkel sem élt. Ennek is több oka lehet, de korábban már beszéltünk erről. 

Önállóan valószínű nem lesz képes felkészülni a vizsgára. Ehhez segítségre lesz szüksége. Semmiképp se te, mint szülő akard felkészíteni, ne terheld ezzel a kapcsolatotokat! Érdeklődj, körültekintően válaszd ki a felkészítő tanárt! Próbálj olyat keresni, akit gyermeked elfogad. Aki nemcsak a tananyagot tanítja meg, hanem meg tudja értetni gyermekeddel, miért fontos, hogy rendszeresen tanuljon, aki képes őt motiválni, önbizalmát növelni.

Ha családi okokra is visszavezethető a bukás, akkor valószínű így jelez gyermekünk, hogy több időt, figyelmet kér. Ebben az esetben is kérjük szakember segítségét. Ne vállaljuk át a tanár szerepét! Mi, mint anya és apa adjuk neki az időnket, figyelmünket, szeretetünket.

Már szó volt arról is, hogy egy bukott tanulónak is jár tanulásmentes időszak a nyáron. Szüksége van egy kis pihenésre, lazításra. Ezt is beszéljétek meg! Utána viszont teljes erőbedobással, rendszeresen, tanári segítséggel készüljön a megmérettetésre. Sikerülni fog. Érezze, hogy őszintén bízunk benne, így könnyebben tud tanulni is.  fa, madár.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr36396975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása