Miért is jó táborozni?

Élmény a gyereknek. Segíti az önállósodását, növeli az önbizalmát.

Jó a szülőknek is. Biztonságban tudhatják szemük fényét, és ezek az egy hetek, tíz napok előkészítik az elengedést, ami nekem sajnos nagyon nehezen ment.

 

sator.jpg

Egy korábban írt bejegyzésben már írtam arról, hogy nem minden családban van nagyszülő vagy más rokon, akire egész nyáron rábízhatnánk gyermekünket. A mi szabadságunk is véges. Ilyenkor érdemes körülnézni a rengeteg gyerektábort kínálók között.

 

Alaposan tájékozódjunk, milyen táborba engedjük el gyermekünket. Tudnunk kell, kik a táboroztatók. Őszintén, én csak olyan felnőttekkel engedtem el, akiket már korábban is ismertem. Így sem volt egyszerű, különösen az első táborok idején. Rengeteget izgultunk itthon mi, szülők.

 

A felkészülés attól is függ, hogy "ottalvós " vagy  "hazajárós" tábort választottunk.

 

A napközis jellegű táborból minden nap hazajön gyermekünk. A napi készülődés is a tábor programjától függ. Másként indítjuk útnak, ha strandolni és megint másként, ha túrázni mennek.

 

Ennél nagyobb izgalom, ha "ottalvós" tábort választunk.

 

Az első és legfontosabb a választás. Mindenképpen vegyük figyelembe kislányunk/kisfiunk véleményét, kívánságait, érdeklődését, kivel szeretne menni. Mindenképpen szerencsés olyan tábort választani, ahol sokat mozognak: úsznak, túráznak, kerékpároznak, táncolnak. Ne higgyünk abban, hogy ezalatt az egy hét alatt megtanul bármilyen nyelven vagy bepótolja az év közben elmulasztottakat.

 

A lényeg, hogy jól érezze magát, pihenjen, minél több élményt gyűjtsön, amiből majd lehet táplálkozni a borongós őszi napokon. 

 

tabortuz.jpg

 

A következő probléma, mit csomagoljunk. A táboroztatók mindig adnak egy listát, mi az, ami okvetlenül legyen a csomagban.

 

Segítség lehet:

http://divany.hu/kolyok/2015/06/24/ezt_csomagolja_a_gyereknek_az_egyhetes_taborba/

 

Mikor a kislányom táborozott, mindig közösen csomagoltunk. A csomag tartalmáról készítettünk egy listát, amit a táska egy rejtett zugába tettünk, hogy a hazafelé csomagolásnál segítségére legyen.

 

Minél kisebb korban engedjük el, annál jobban fel kell készítenünk erre a kalandra, különösen az első alkalomkor. Minden napra külön kis zacskóba tettük az alsóneműt. Itthon titokban -, hogy meglepetés legyen számára reggelente -, minden zacskóba tettem egy kis cédulát, amire ráírtam, hogy aznap mi lesz a program, és egy személyes, neki szóló üzenetet.

 

Este pedig a magával vitt kabala mackónak suttogta el az aznapi eseményeket, és mi a mackón keresztül kívántunk neki jó éjszakát.

Nálunk a cédula és  kis mackó elég sokáig működött.

 

Külön zacskókat tegyünk be a szennyesnek. Úgy csomagoljunk, hogy minden nap tiszta ruhát tudjon felvenni. Legyen esőkabát, váltócipő, meleg pulóver is nála.

 

Mennyi idős korban engedjük el először? Gyereke válogatja.

Kislányom az első osztály elvégzése után volt először vándortáborban. Mikor megérkezett, és meglátott bennünket, zokogott. De odahaza már csak mesélt, mesélt, tele volt élménnyel.

Még néhány dolog, ami problémát szokott okozni.

 

Zsebpénz. Lehetőleg egységes legyen. Akinek sok van, az ugyanolyan rosszul érzi magát, mint akinek kevés.

 

Látogatás. Nem szerencsés meglátogatni a tábor ideje alatt, mert ez senkinek sem jó. Se a szülőnek, se a gyerekünknek, se a többi gyereknek.

 

Telefonálás. Ma már a mobil telefonos világban, nehéz dolog. De ezt is előre meg kell beszélni. Megérkezéskor, és mondjuk három naponta felhívjuk.

 

Hisz pont az a varázsa a táborozásnak, hogy naponta nem találkozunk, beszélünk a szüleinkkel. Ha gond van, a felnőttek úgyis telefonálnak a szülőknek.

 

Minden tábort szervező tart egy közös megbeszélést a szülőknek. Itt a vitás kérdésekben egyeztetni lehet. A cél, hogy minden gyerek jól érezze magát.

 

Egy atlantai felmérés szerint a nyáron táborozó diákok jobban teljesítenek szeptemberben. Nálunk ilyen felmérés nem készült.

De nem is ez a lényeg. Fontos, hogy gyermekünk érezze jól magát, szerezzen minél több barátot, élményt, erősödjön az önbizalma.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr67626284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása