Luca napja

Címkék: hagyomány játékosság Luca-nap

2014.12.11. 19:23

luca.jpg

December 13. Luca napja

Nagyon szeretem december havát, mert tele van titokzatos, varázslatos napokkal.

Alig ment el a Mikulás, itt van Luca napja.

Bizonyára tudod, hogy mennyi hiedelem, babona fűződik ehhez a naphoz.

De mi az, amit a 6-10 éves gyerekekkel is tehetünk?

Nagyon szeretem én is, a gyerekek is a búzavetést Luca napján. Minden évben egy kis edénykében elvetjük a néhány órára beáztatott búzát, a közepére gyertyát teszünk. Naponta locsoljuk, figyeljük, hogy zöldül, nő. Közben elmesélhetjük, hogy régen a gazdák a következő évi termést jósolták meg a lucabúzából. Az ünnep után megetették az állatokkal, hogy egészségesek legyenek. Nekünk ugyan nincs se állatunk, se földünk, de a karácsonyi asztalt még hangulatosabbá teszi a búzaszárak között átszűrődő fény. Egy szép szalaggal átkötve akár  ajándék is lehet.

lucabuza.jpg

 

A másik a Luca-naptár készítése. Tizenkét napig írjuk, hogy milyen  az időjárás, és ebből próbáljuk kitalálni a következő év időjárását. Egy nap egy-egy hónapot jelent. Rajzokkal, képekkel is lehet díszíteni.

Mesélhetünk a Luca - szék készítéséről, habár ők még elég kicsik ahhoz, hogy ezt el tudják készíteni. De lassan készül, mint a Luca széke szólás eredetét már megértik.

A lucázás már a falvakban sem nagyon szokás, de sok iskolában tanítják a gyerekeknek. Nagyon szeretik.

kitty_kotty.jpg

Tréfákra is alkalmas volt ez a nap.

Abban a házban, ahol eladó sorban lévő lány lakott, a fiatal legények időnként bosszúságot is okoztak a háziaknak. Éjszaka szétszerelték a szekeret, és a bejárati ajtó elé tették. Ezt egyszer én is átéltem. Édesapám nagyon haragudott, mikor reggel észrevette, mit tettek a falubeli fiúk. De aztán persze ő csak is nevetett a történteken, mikor az első döbbeneten túl volt. Valószínű azért is, mert a tettesek segítettek összeszerelni újra a szekeret.

Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni. Azt hiszem ezt már régen sem tudták betartani, pedig Luca megbüntette azokat, akik megszegték a tilalmat.

bunteto_luca.jpg

Kívánom, hogy ezeket a hosszú, téli estéket vidám, beszélgetések tegyék felejthetetlenné. Hidd el ebből is sokat tanulhat gyermeked!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr736975775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása