szenteste1.jpg

 

Megváltoztak az ünneplési szokásaink.

Épp most hallgatom a híreket, megteltek a karácsonyi ünnepekre a wellness szállodák.

Már évek óta egyre több szülő, gyerek meséli, hogy az ünnepeket valamelyik szállodában töltik.

Korábban ezt kicsit furcsának tartottam, hisz a karácsony hagyományosan családi ünnep, arról szól, hogy együtt legyen a család, örüljünk egymásnak, és meghitt körülmények között ünnepeljünk.

Már novembertől karácsonyi menükről, töltött káposztákról, mézesekről beszélgettünk, különböző listákkal jártuk a boltokat, sütöttünk, főztünk, takarítottunk, és holtfáradtan “beestünk” a fa alá. Jöttek a vendégek, mi mentünk vendégségbe. Mosolyogtunk, játszottunk, terítettünk, kiszolgáltunk, rendet tettünk, “villámot” hárítottunk, és titkon csak egy ágyra vágytunk, hogy végre kipihenhessük magunkat.

Ma már egyáltalán nem találom furcsának, ha a családok úgy döntenek, hogy elmennek valahova, ahol nyugalomban együtt lehetnek, ahol leveszik a házi munka terhét az anyákról, és a család minden tagja élményként éli meg az együtt eltöltött időt. Az intimitást is igyekeznek biztosítani a szállodák, hisz mindenütt a szobákban is található karácsonyfa. De választhatnak a szálloda kínálatából is. Itt is együtt van a család, csak kicsit másképp.

Egyre inkább el tudom fogadni ezt az álláspontot. Igaz, én még nem töltöttem szállodában a karácsonyt. Épp Advent idején a “legsűrűbb” a munkahely is, ekkor van a legtöbb munka, rengeteg a program, az évzárást is elő kell készíteni. Az ünnepre készülődésre csak az éjszakai alvás terhére jut idő.

Sőt már azt is el tudom képzelni, hogy esetleg a nagyszülők is az adott szállodában töltik a gyerekeikkel, unokáikkal az ünnepeket. Ez is egy ajándék a családnak.

szalloda.jpg

Ma már tudom, a karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincsen porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütök és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadok a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyek! Nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk.

Ma már azt is tudom, hogy nincsen egyetlen egy elfogadható megoldás. Egyik sem jobb, mint a másik, csak más. Arra kell törekednünk, hogy a saját családunkban mindenkinek jó legyen, mindenkinek élményt jelentsenek az ünnepek.

Nektek mi a véleményetek? Osszátok meg velünk!karacsonyfa.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr117000819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása