Az idei nyáron nincs pénzünk nyaralni menni? Semmi gond. De hát miről is szól a nyaralás? A lényeg, hogy más legyen a napok ritmusa, tevékenysége, mint a megszokott. Kicsit nyugodtabb, ráérősebb. Játsszuk azt, hogy nyaralunk!

gyalogtúra.jpg

Korábban már írtam a Közeledik a VAKÁCIÓ bejegyzésben arról, hogy odahaza is el lehet tölteni kellemesen az időt úgy, hogy ez nem csak a gyerekeinknek, hanem nekünk is élményt jelentsen. Beszéljük meg, ki mit szeretne csinálni, készítsünk tervet, mintha egy hosszú útra készülnénk.

Felejtsük el néhány napra a tévét, számítógépet, telefont! Olyan beszélgetéseink, programjaink lehetnek, amire év közben nem igazán jut időnk.

Összegyűjtöttem néhány dolgot, ami biztos, felejthetetlenné teszi mindannyiunk számára az együtt töltött időt.

A pihenésen, a legszükségesebb napi teendők elvégzésén túl sokféle dolgot tehetünk.

Játsszunk minél többet! Társasjáték, kártya, labdajáték, bármi, csak játsszunk közösen!

játék.jpg

Reggelizhetünk, vacsorázhatunk a teraszon, az erkélyen!

Főzhetünk, süthetünk közösen. Legyen kívánságlista, ami alapján összeállíthatjuk a menüt!

Néha elmehetünk étterembe vagy pizzázni. Ennyit biztosan elbír a családi költségvetés.

Olvashatunk, de erről is már többször is írtam. Beszéljük is meg, ki miért ajánlaná a másiknak elolvasásra a könyvet!

Menjünk moziba vagy színházba! A látottakról is lehet beszélgetni.

Felfedezhetjük lakóhelyünket. Kirándulhatunk, akár egész napos vagy éjszakai túrát is tehetünk. 

Megnézhetjük közösen a naplementét, napfelkeltét, elmehetünk csillaglesre.

Kerékpározhatunk esténként mindig más útvonalat keresve. Közben a helyes közlekedés szabályait is észrevétlenül megtaníthatjuk.

kerékpár.jpg

Otthon is lehet aszfaltrajzversenyt tartani, az iskolában nagyon szeretik a gyerekek. Még nagyobb élmény, ha anya, apa is részt vesz benne.

Elmehetünk  egy közeli állatkertbe. Utána  rendezhetünk Ki mit tud többet? az állatokról versenyt. Gyurmából meg is formázhatják a kedvencüket.

Megtaníthatjuk fotózni őket.

A képekből albumot is készíthetünk, amibe rajzolhatnak, festhetnek, írhatnak is.

gyerek_fest_1.jpgrajz1.jpgrajz 2.jpg

 

 

Máris elkészült egy színes emlékkönyv az együtt töltött időszakról.

Hidd el, gyermekeid emlékei között egy ilyen nyár az egyik legszebb marad. A legtöbbet adtad, amit adhattál: önmagadat, a figyelmedet, a szeretetedet és az idődet.

 

Figyelmetekbe ajánlom Vekerdy Tamás pszichológus és Császi Lajos szociológus véleményét a tévénézésről.

 

A kirándulások, túrák alkalmával hasznosak lehetnek a következő információk. Mire figyeljünk? 

Mérgező növények: mérges szömörce, mérgező tölgy és mások

Ezeknek a növényeknek a leveleiben bőrirritáló vegyületek találhatóak, ha ilyennel érintkezik a bőröd, akkor először pirosságot, enyhe duzzadást tapasztalhatsz, majd egyre jobban viszketni kezd az érintett terület. A kiütések csak órákkal vagy napokkal később jelennek meg, melyek eltarthatnak 2-3 hétig is. Enyhe reakció esetében a viszketés kezelésére különféle gyógyszeres krémek elegendőek, komolyabb baj esetében szteroidos és antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.    

Szúnyogok

Nem csak zavaróak, de még a vérünket is szívják, aminek több rossz következménye is lehet. A csípés helyén egy vöröses duzzanat marad vissza, ami iszonyatosan tud viszketni, ezt a szúnyog nyálában található véralvadásgátló anyag okozza. Ha elkaparják a csípés helyét, az fertőzést okozhat. A trópusi területeken élő szúnyogok különféle kórokozókat terjeszthetnek (egysejtű paraziták és vírusok) Nyugat Nílusi vírus, dengue-láz, malária és mások (vagy a cecelégy terjesztette álomkór is hasonló probléma). Hogy megvédd magad a szúnyogoktól, öltözz megfelelően, ha lehetséges, de mivel trópusokról van szó, ezért nem egyszerű. Használj különféle szúnyogriasztó spray-t és krémet, az ajtóra, ablakra tegyél szúnyoghálót, valamint szüntesd meg a környezetedben található pangó vízforrásokat, mert a lárvák ezekben fejlődnek (vagy tartsd magad távol a nagyobb állóvizektől).

Kullancsok

Kirándulások alkalmával futhatsz bele ezekbe a parányi pókszabású, vérszívó parazitákba. A növények levelein rejtőzködve várják, hogy egy élőlény arra járjon, az áldozatukat a hő, CO2, és tejsav kipárolgás révén találják meg. Könnyen belekapaszkodnak a ruhába, majd a bőrbe. Nem feltétlenül fertőzött minden egyes kullancs, de ma már sok közülük az, ezért nem árt óvatosnak lenni. Viszont némely példányai veszélyes kórokozókat terjeszthetnek.

Az okozott betegségek pedig különfélék lehetnek: Lyme-kór, agyvelőgyulladás, Sziklás Hegyi láz és sok más, az adott területtől függően változó, hogy milyen kórokozókat hurcol a bélrendszerében a kullancs.

A fertőzések mellett, a csípés kiválthat allergiás bőrreakciót is, ezért a megelőzés mellett fontos a szakszerű kullancseltávolítás is, ha már befészkelte magát a bőrbe.

Kirándulások közben és a végén is fontos az alapos átvizsgálás, főleg a lágy bőrtájékokon, ahová előszeretettel fúrja be magát, kérjünk meg egy családtagot vagy barátot, hogy segítsen. Érdemes jól megválasztani a ruházatot, valamint kullancsriasztó szereket alkalmazni, ha a szabadba készülünk.

Méhek

Nem csak a finom mézet készítik, hanem olykor veszélyesek is tudnak lenni ezek a csíkos, zümmögő jószágok. A legtöbb csípés némi fájdalommal jár és legtöbbször magától vagy némi vizesborogatástól elmúlik. Azonban akik allergiásak a rovarcsípésre, azok számára kész rémálom tud lenni a velük való találkozás. A szúrást követő reakciók széles skálán mozoghatnak: az enyhe fájdalom és duzzanattól a kiütéseken át a komolyabb száj és torokduzzanatig, ami a légzést nehezíti meg, így potenciálisan életveszélyt jelent. Szúrást követően a legfontosabb, hogy eltávolítsd a bőrben maradt fullánkot, ami a méregmiriggyel együtt kiszakad az állatból (az ugyan elpusztul, de a méregmirigy folyamatosan pumpálja a mérget a szerencsétlenül járt áldozatba), majd borogasd a helyét, feküdj le, esetleg igyál kalcium pezsgőtablettát. Súlyos esetben orvosi segítségre is szükség lehet.

Atkák

A kullancsokhoz hasonló, apró élősködők. A magas fűben rejtőznek, ha arra jár egy megfelelő áldozat, akkor annak bőrében megkapaszkodva szívogatják a szövet és sejtnedveket. Ha jóllaktak, akkor egyszerűen lepottyannak maguktól, a szívás helye pirosas, viszkető és duzzadt marad. Enyhe tüneteknél elég a recept nélküli gyógyszeres kezelés, de ha problémás, akkor orvoshoz kell fordulni.

Szandál és vietnámi papucs veszélyei

Kényelmes és divatos viselet nyáron, de nem védi meg a lábat a sérülésektől és az állati-növényi csípésektől, szúrásoktól, marásoktól és mérgezésektől. Ha olyan helyen jársz, akkor inkább zárt lábbelit válassz, mert könnyen pórul járhatsz.   

Mérges kígyók

Itthon csak a két, igen ritka viperafaj fordul elő, de a miénktől melegebb éghajlatú országokban rengeteg mérges kígyóval találkozhatsz. A kígyómarás kimenetele és következményei igen sokfélék lehetnek. Alapvetően 2 típusra oszthatóak a kígyómérgek: az első neurotoxinok, az idegsejtekre hat, bénít, szív és légzésbénulást okoznek, gyorsabb hatásúak, a másik csoport a haemotoxinok, ezek igen erős szövetroncsoló hatásúak, lassabban hatnak ugyan, de nagyobb mértékű a roncsolás (viperafélékre jellemző).

A kígyómarás után égésszerűen fájdalmas seb marad, ami begyulladhat és elkezd feldagadni, ami továbbterjed a megmart testrészen. A súlyosabb tünetek pedig: gyengeség, szívritmus zavar, légzési nehézség. A marás súlyossága rengetek külső és belső tényezőtől függ: méreg mennyisége, kígyó faja, állapota, marás helye, az áldozat életkora, egészségi állapota, külső hőmérséklet, stb. Ha marás ért azonnal orvoshoz kell fordulni, hívj segítséget, mert nem tudhatod, hogy mikor áll be az eszméletvesztés.  Ha nincs közelben segítség: ha végtagot ért a harapás, akkor fölötte szorítókötést kell alkalmazni, amennyire lehet fertőtleníteni a harapást és környékét és kivéreztetni a sebet. Jó tanács: kerüld a rágcsálóktól nyüzsgő helyeket, mert azok vonzzák a kígyókat. Ha kígyóval találkozol, nem szabad ingerelni, bántani az állatot, inkább nagy ívben kerüld el.

Nem mérges kígyók

A legtöbb kígyóféle nem rendelkezik méreggel, de a harapás helye elfertőződhet, ezért ajánlatos mihamarabb orvoshoz fordulni, a sebet érdemes fertőtleníteni, és hagyni, hogy kivérezzen. A nagyméretű kígyók (boa, piton, anakonda) harapása súlyos sérüléseket tud okozni. Jó tanács, ne időzz éjszakára gyümölcsfa alatt (vonzza a kisállatokat, azok meg a kígyókat). A hiedelemmel ellentétben a kígyók nagyon jól úsznak és szeretik a vizet.

Pókok

Például az egyik legveszélyesebb a fekete özvegy, kisméretű fekete pók, a veszélyes nősténynek piros homokóraszerű jel van a potroha alján. USA-ban gyakori, többnyire rejtőzködő életmódú, farakások, és más kevésbé bolygatott helyeken rejtőzik, néha behúzódik az otthonokba is. A csípése éles fájdalommal járhat, de néha nem érződik semmi. A csípés helye pirosas és duzzadni, feszülni kezd, izomgörcs, rosszullét, hányás és görcsrohamok, magas vérnyomás jelentkezhetnek. Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha valakit megcsíp a fekete özvegy, szerencsére ma már ritkán halálos.

Barna remetepók (hegedűpók)

A sötét, állandó klímájú helyeket szeretik, pince, padlás, ruhásszekrény, barlangok. Sárgásbarnás árnyalattól a barnáig terjed színezetük, a lábaik rendszerint sötétebbek. A mérgük különösen veszélyes, harapásuk pedig elfertőződhet.

A csípés nem jár fájdalommal, a bőr kipirosodik, majd kifehéredik a közepe (céltábla kinézete lesz), felléphet súlyos szövetroncsolódás valamint extrém fájdalom és hólyagosodás. Azonnali orvosi segítséget igényel. Az idősekre, gyerekekre és gyenge egészségi állapotú emberekre halálos lehet.      

Tűz okozta égési sérülések

Például tábortűz vagy tűzijáték, némi elővigyázatlanság és kész a baj. A kisebb égéseket otthon is el lehet látni, folyó hideg víz alá tartani az égett testrészt 5-10 percig, utána pedig jegelni, majd elég a hideg vizes borogatás. A súlyosabb égési sérülésekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hő okozta bőrkiütések

Leginkább gyerekeknél fordul elő, nagy melegben és magas páratartalom mellett, rózsaszínes kiütések formájában, rendszerint a ruhával takart testrészen, főleg, ha túlöltöztetve volt a gyerek. Általában magától is elmúlik,(hideg vizes fürdő, nem szabad krémezni) ha nem vagy túlérzékeny lesz a bőr érdemes orvoshoz fordulni.

Napégés és bőrrák

A túl sok vagy déli órákban történő napozás (nem ajánlatos 11-15-óra között fedetlenül a napon tartózkodni) során könnyen leéghetünk, a napozás után pár órával már megjelennek a tünetek: vörös, érzékeny, fájdalmas bőr, rosszullét, hidegrázás, a bőr idővel felhólyagosodik és lehámlik, a regeneráció hetekig is eltarthat. Kezelése hidratáló krémekkel, fájdalomcsillapítókkal, hideg vizes borogatással, célzott készítmények pl. Panthenol spray. Súlyosabb leégés esetén célszerű orvoshoz fordulni. A másik káros hatás, pedig a napból jövő UV sugarak rákkeltő hatása. A bőrrák sajnos egyre gyakoribb betegség manapság, főleg a felelőtlenül napozók járnak pórul, a káros hatás akár évekkel később is kialakulhat. Kétféle típusa van: melanoma és karcinóma (bazális, laphámsejtes), ha bármilyen elváltozást észlelsz a bőrödön vagy valamelyik anyajegyed furcsán megváltozik, fordulj bőrgyógyászhoz minél hamarabb.

Forrás: a kamaszpanasz.hu oldala

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr136464633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása