Az önbizalom erősítésében a leghatékonyabb út emellett az önismeret fejlesztése. 

kép.jpg

 

Az önismeret szerzés módjai:

Legfontosabb forrása a többi ember, elsősorban azok, akik közel állnak hozzánk, fontosak nekünk.

Nem csak a szavakkal kifejezett vélemény a fontos, hanem a hozzá tartozó metakommunikáció ( bólintás, mosoly, tekintet, stb.) is, és az, hogy ezeket a jeleket az ember helyesen értelmezze.


Ki vagyok én? Milyen vagyok én?

Az énkép az ember elképzelése saját magáról.

A gyerekkor során, a környezet visszajelzéseiből, értékeléseiből alakul ki. Később már a tágabb környezet visszajelzései is formálják.


Az énkép reálissá, pozitívvá, vagy negatívvá válása alapvetően a szülők nevelésének hatásától függ.


Ugyanakkor az önismeretszerzést nehezíti, hogy gyakran az emberek bármilyen oknál fogva (érdek, félelem, tapintat, stb.) is, de túlértékelik a jó tulajdonságokat, és alul értékelik a rosszakat. Ugyanakkor fölérendelt helyzetben gyakran elhamarkodott negatív véleményt közölnek.

A gyermekkori kapcsolatokban is igen gyakori a kíméletlen, kegyetlen kritika. A másik gyerektől kapott őszinteség, nem önismereti folyamatot indít el, hanem erős ellenállást, védekezést vált ki, esetleg agresszióba torkollik.

Ilyen légkörben nem könnyű az osztály elé kiállni összefüggően felelni.

De még ebben is segíthetsz neki.

Például elővehetitek az egyik kedvenc tárgyát, játékát, és a családnak mesélhet arról, miért fontos számára, honnan kapta, miért szereti.

Így játékosan megtanul, nagyobb közönség előtt egy adott dologról összefüggően beszélni. Erre pedig nem csak az iskolában lesz szüksége.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr936652673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása