2015 - Az év madara

2015.01.09. 21:53

2015 év madara – a búbos banka

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak - gazdálkodók, vadászok, pedagógusok - különösen fontos szerepe van.

Tücsökzsákmánnyal repülő búbosbanka (Fotó: Lóki Csaba - www.lokicsaba.hu).

Tücsökzsákmánnyal repülő búbosbanka (Fotó: Lóki Csaba - www.lokicsaba.hu).


A búbosbanka 1989-ben és 1990-ben, tehát két egymást követő évben már volt az év madara. Ezt követően a 2014. évi internetes szavazás résztvevői a fekete rigó és a vörösbegy előtt ismét ezt a fajt választották az év madarának.

Elterjedés

Spanyolországtól Kínáig Eurázsia mérsékelt és mediterrán zónájában, Dél- és Délkelet-Ázsia egészén, Afrika jelentős részén és az Arab-félszigeten is költ. A faj Európa legtöbb országában fészkel. Kontinensünkön a legészakibb állományok Észtország és Oroszország Balti-tengeri partvidékén költenek. Magyarországon a zárt erdők kivételével országosan elterjedt, jelentős részben kultúrakövető madár.

A búbosbanka elterjedési területe (Forrás: www.birdlife.org).
A búbosbanka világelterjedése – a forrásul szolgáló www.birdlife.org oldalÁllománynagyság

Hatalmas elterjedési területe közel 30 millió négyzetkilométer, világállománya 5 millió egyedre becsülhető. Hazai fészkelőállománya 10.000–17.000 párra tehető, és az MME évente megismételt országos Mindennapi Madaraink Monitoringja felmérések adatai alapján az ezredfordulót követően enyhén csökkenő képet mutat.

A búbosbanka magyarországi állományalakulása 1999-2013 között (Forrás: MME Monitoring Központ - Mindennapi Madaraink Monitoringja Program - www.mmm.mme.hu).
A búbosbanka magyarországi állományalakulása 1999-2013 között
(Forrás: MME Monitoring Központ - www.mmm.mme.hu).

Élőhely, táplálkozás

Eredeti élőhelyét a fákkal, facsoportokkal tarkított sík és dombvidéki nyílt területek jelentették, de jól alkalmazkodott a legeltetés, földművelés által átalakított kultúrtájhoz, beleértve a tanyasi, falusi környezetet és a városokat is, ahol táplálkozó- és fészkelőhelyet egyaránt talál.


Azt, hogy mennyire jól érzi magát az ember közelében, mennyire nem zavarja a
civilizáció, jól mutatja ez
az Olaszországban, egy kertes ház ablakában,
mobiltelefonnal készült felvétel (Forrás: YouTube).

A talajon keresgélve, a rövid füvű gyepet, a háztáji veteményesek és (elsősorban vonulásban) a szántók laza talaját szondázva vadászik főként férgekből, rovarokból és rovarlárvákból, kisebb részt apró gerincesekből, gyíkokból és kisrágcsálókból álló táplálékára.


Ez az Egyesült Királyságban, egy krikettpályán készült felvétel jól szemlélteti a
búbosbanka táplálkozóhely-igényét (Forrás: YouTube)

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljjol.blog.hu/api/trackback/id/tr467057537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása